петък, 10 октомври 2014 г.

Грахам

Силвестър Грахам (Sylvester Graham) е американец и всъщност по законите на английския би трябвало името му да се произнася Греъм, но на кой му пука за правилата на английския. Те и американците произнасят, например, името на гръцката богиня Нике, като “найки”, така че да не издребняваме. Та този янки е роден в далечната 1794 г, в едно градче някъде в Кънектикът, като 17-то дете в семейството на 70-годишен свещеник. Той е известен като странен и ексцентричен тип още като тийнейджър, а след 30 годишната си възраст започва да проповядва здравословен начин на живот, може би защото е бил болнав. Започва да изнася лекция след лекция в редица градове - Филаделфия, Бостън, Ню Йорк, и даже и други дето хич не ви трябва да им знаете имената, изтъквайки предимствата на вегетарианството. 

Силвестър Грахам


По това време в Америка са обичали да си папкат обилно месо и бял хляб - като символ на заможност, а плодовете и зеленчуците били смятани за не много хранителни, че даже и вредни. Общоприето мнение било също, че за да не се заразят от холера, която върлувала масово из Европа, една от предпазните мерки била да се тъпчеш с повече месо, вино (особено порто) и хляб. Почти "българи" са били тогава американците. Преподобният Грахам с голям хъс се заема да реформира навиците на своите сънародници и да ги просвети. Той започва да проповядва като пастор (какъвто си е бил, де): „яжте само продукти от растителното царство и пийте само чиста вода”, „чаят, кафето, алкохолът и тютюнът тровят организма”, ”млякото и яйцата не са за препоръчване”, „лягайте си преди полунощ”, и все ей такива едни... Освен тези и много други съвети, Грахам дава напътствия и за здравословен полов живот – "не повече от един път в месеца!" - размахва той пръст, а също се обявява и срещу мастурбирането, което, по думите му, водело до слепота. Според пастора, най-добрия начин да се контролират сексуалните импулси е пак спазването на вегетарианската диета. Публикува серия от трудове по темата за здравословното хранене и поведение, един от които е „Лекция по целомъдрие за младите хора”. Грахам обвинява градските хлебари, че използват рафинирано брашно, а не пълнозърнесто, за да им се опича по-бързо хляба и да изглежда по-бял и по-бухнал. Горещ застъпник на пълнозърнестия хляб той оставя името си в хляба и брашното тип „грахам”, а също така създава и диетичните "грахам кракери (бисквити)". Според него тези кракери трябвало да отвличат младите от греховните помисли и практики, като споменатото мастурбиране. Това става причина и за много подигравки към него още приживе. Един от съвременниците му го нарича „поет на триците и тиквите”, а Нортхемптънски вестник го определя като „д-р Трици, философ на пудинга от стърготини”. 
Понякога сказките му са разтуряни от тълпи сърдити хлебопроизводители и месари, на чийто бизнес той пречел. Физиологически, Грахам оприличавал човека на орангутана като изтъквал, че и за двата вида, растенията са естествената храна. Хиляди са неговите последователи, които са се наричали „грахамити” и които следвали правилата за трезвеност и природно хранене. В едно селище край Бостън те дори правят опит за своего рода комуна.

Днес ние също малко знаем за хляба който ядем – от какво брашно е правен, дали отговаря на типа за който плащаме. Май също като по времето на Грахам, по-важен е търговският вид и вкуса на хляба, а не полезността му. Впрочем, днес "грахам кракерите" се правели от рафинирано брашно и едва ли са чак толкова полезни, както препоръчвал самият преподобен пастор.

Грахам бисквити (кракери)


И след всичко това, Силвестър Грахам, въпреки здравословния начин на живот, който спазвал, умира на... 57 г. 

Днес, къщата в която е живял, е ресторант от веригата „Силвестърс”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар