четвъртък, 31 август 2017 г.

Тюленово. Другата България


          Тюленово е море, скали и спокойствие. Друга България? Онази, която не гради огромни комплекси на морето, не завладява плажни ивици, не бетонизира красиви природни кътчета. Тук няма да срещнеш пияни чужденци, които не знаят даже в коя страна са пияни. Това е край, който няма как да не обикнеш, независимо дали идваш за първи, десети или сто и десети път.


          В селото постоянно живеят тридесетина души, но през лятото в скалите има и "пещерняци". В многобройните пещери се настаняват хора, които прекарват по седмица или две в общуване с морето и слънцето. И със себе си. Хора, които се зареждат от общуването с природата, нищо че нямат баня, а "олинклузивът" им са слънцето, морската вода, тишината на скалите. И от време на време китарите.


          Тюленово са рибарите, които си свалят сутрин лодките по релси и ги качват вечер. Тюленово са милите, усмихнати хора, които не бързат за никъде. Гмуркачите, които вадят миди и рапани, или просто съзерцават подводните красоти.



          Тюленово е и "Тюленово арт-фест" с художниците, фотографите, музикантите, поетите и разказвачите на небивалици през август. Също и майсторите на рибена чорба. И хората с блеснал поглед, които просто се радват на всичко, което се случва на  феста.

Китара, акордеон и глас край скалите на Тюленово - част от магията на "Тюленово арт-фест" (снимка Пламена Недялкова)

Всички слушат историите на бай Иван. Фарът също слуша.

          В рибарското селище Кария, където се издига и фарът на Шабла, ни чака бай Иван, работил на фара 43 години, Тази среща е от онези, които те карат да се замислиш, че човекът понякога е светулка. Светулка, която показва на другите как трябва да се живее - благо, тихо, скромно, но оставящо диря в душите.
          Останалото е магия, която не може да се изрази с думи.

Бай Иван, старият "пазач" на фара, дал 43 години от своите 96 на тази мигаща магия, построена преди повече от 150 години..

Фарът на Шабла
Тюленово - другата България




Няма коментари:

Публикуване на коментар